Ο Απολογισμός του Εν οίκω 2013


 


Φίλες και φίλοι γεια σας,

Κατ’ αρχήν θέλουμε να μας συγχωρήσετε για την καθυστερημένη μας επανεμφάνιση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, που λέει κι η παροιμία!

Όλοι όσοι συμμετείχαν στο ΕΝ ΟΙΚΩ 2013, θα διαπίστωσαν πως ο προσανατολισμός του ήταν αρκετά διαφορετικός από τις προηγούμενες χρονιές. Η ανάγκη προσαρμογής της καθημερινότητας στις νέες συνθήκες οικονομικού αποκλεισμού που βιώνουμε, έδωσε στην περσινή οικογιορτή μια σαφέστερη κατεύθυνση προς την αυτοοργάνωση και την αυτάρκεια.  Γι’ αυτό το σκοπό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μετάδοση της γνώσης που έφεραν μαζί τους οι εκθέτες από την Κρήτη αλλά και από όλη την Ελλάδα, υπό τη μορφή σεμιναρίων που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 150 σεμινάρια. Οι δραστηριότητες και τα εργαστήρια/σεμινάρια χωρίστηκαν σε ενότητες και οι ενότητες διαμόρφωσαν τα χωριά: χωριό πληροφορίας, χωριό πρακτικής οικολογίας, θεραπευτικό χωριό, χωριό χειροτεχνίας, παιδικό χωριό, η μουσική σκηνή και η κουζίνα.

Η γνώση που ο καθένας έχει αποκτήσει (συχνά με πολύ κόπο και σε βάθος χρόνου) έγινε ένα δώρο, που μοιράστηκε απλόχερα με τους άλλους. Αυτό το τριήμερο μάθαμε τρόπους για να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι στην καθημερινή μας ζωή, κάνοντάς την ταυτόχρονα πιο υγιεινή και πιο κοντά στους φυσικούς νόμους. Παρασκευάσαμε σαπούνια, καλλυντικά, αιθέρια έλαια, καθαριστικά για το σπίτι, κεραμικά, κοσμήματα, παιχνίδια, προζύμι, ψωμί, σάλτσες, μαρμελάδες, φυτικές βαφές, ακόμα και .. φούρνο για το ψήσιμο του φαγητού μας. Μάθαμε για τις μέλισσες και τα προϊόντα τους, το φυσικό τοκετό, την κινέζικη ιατρική, κάναμε γιόγκα και τα παιδιά μας έπαιξαν δημιουργικά και είδαν διάφορες παραστάσεις. Τυπώσαμε μπλουζάκια και μάθαμε νέες ''ανοικτές'' τεχνολογίες και κοινωνικες δράσεις που αξίζουν την προσοχή όλων. Συμμετέχαμε, ακούσαμε και χορέψαμε με παραδοσιακή κρητική μουσική, με μουσικές απο την μεσόγειο, με ρεμπέτικα και σμυρνέϊκα αλλά και με Jazz rock, Funk και Reggae.


Καινοτομίες όπως η χρήση των πράσινων χώρων του πάρκου και η υποχρεωτική διεξαγωγή εργαστηρίων από όλους τους συμμετέχοντες βρήκαν θερμή υποδοχή από τους επισκέπτες της γιορτής, και έβαλαν τις βάσεις για μια λιγότερο καταναλωτική και πιο ουσιαστική στάση ζωής που εστιάζεται στην οικολογία και στον άνθρωπο.

Με τη βοήθεια των παλιότερων μελών του ΕΝ ΟΙΚΩ και την πολύτιμη συμμετοχή των πολυάριθμων και ακούραστων εθελοντών και παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε πριν και κατά τη διάρκεια της οικογιορτής, καταφέραμε να οργανώσουμε ένα τριήμερο ειρήνης, αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Όλοι μας βιώσαμε την απέραντη ευχαρίστηση που πηγάζει μέσα από τη συρρίκνωση του «εγώ» προς χάριν του «εμείς», του κοινού σκοπού, ένα μάθημα πολύτιμο, ειδικά στη σημερινή εποχή. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους όσους προσέφεραν σ’ αυτό, όλους εσάς που κάνατε αυτή τη γιορτή πραγματικότητα.

Ειδικότερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ορτακιά, για τον εξοπλισμό της κουζίνας, την παραχώρηση του χώρου της για τη διεξαγωγή των συνελεύσεών μας αλλά και την εθελοντική συμμετοχή των μελών της στην κουζίνα του ΕΝ ΟΙΚΩ. Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους βοήθησαν στην κουζίνα μας, τους ηλεκτρολόγους μας, και τους βοηθούς στο στήσιμο και ξεστήσιμο των χώρων. Και φυσικά ευχαριστούμε όλους τους μουσικούς, οι οποίοι έπαιξαν αφιλοκερδώς και τις τρεις μέρες της οικογιορτής. Τέλος, ευχαριστούμε τα παιδιά της κατάληψης του Ευαγγελισμού και της ομάδας «το Lampάκι» για την πολύπλευρη συμμετοχή τους.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι για τις ανάγκες του τριημέρου κατασκευάστηκαν 30 ξύλινα παγκάκια, 10 μαυροπίνακες για τη σήμανση του χώρου και χρησιμοποιήθηκαν ως καθίσματα 40 αχυρόμπαλες, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε υλικό φυσικής δόμησης.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΑΡΚΙΑΣ
Η κουζίνα της οικογιορτής φρόντισε και πέρυσι ώστε να υπάρξει οικονομική αυτάρκια και ανεξαρτησία για τη διοργάνωση του ΕΝ ΟΙΚΩ 2014. Έτσι, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ήδη στη φάση προετοιμασίας του. Και επειδή τέτοιου είδους εγχειρήματα πετυχαίνουν με τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

Η Οργανωτική ομάδα Εν Οίκω 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου